Dani demokratskog obrazovanja 15.-21.3.2009.

Zagreb, Karlovac, Rijeka, Čakovec, Varaždin

Pojam demokratskog odgoja/škole nije učenje o demokraciji i ljudskim pravima već podrazumijeva uključivanje demokratskih načela, demokratskog djelovanja i nerepresivnog odgoja za mir  u sam proces nastave.

U demokratskim/slobodnim školama mladi ljudi imaju pravo odlučiti kako, što, gdje i s kim će učiti u okviru onoga što škola može ponuditi, te imaju jednako pravo glasa kod donošenja odluka koje se tiču upravljanja školom, pravila i kazni, ukoliko su kazne potrebne. Redovni demokratski sastanci na kojima svaka osoba ima jedan i jednako vrijedan glas su okosnica demokratskog obrazovanja. Demokratsko obrazovanja bez njih ne postoji.

Organiziranjem "Dana demokratskog obrazovanja" Udruga želi hrvatskoj javnosti po prvi puta predstaviti višegodišnja iskustva stručnjaka s područja demokratskog obrazovanja te stremljenja demokratskih škola s područja Europske Unije.

Projekt "Dani demokratskog obrazovanja" je od velikog značaja za djecu i mladež koja odrastaju u demokratskoj državi, a metode i načini poučavanja koje se primjenjuju u demokratskim školama kompatibilne su s postojećim nastojanjima hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta "pozdravlja nasu inicijativu koja
ce doprinijeti razvoju demokratskih načela života i rada u cijelome društvu i u
školama".

Događanja u Zagrebu odvijaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, gospođe Tatjane Holjevac i uz financijsku pomoć Grada Zagreba, Ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Program:

 15.03.2009., nedjelja

Uvod u Dane demokratskog obrazovanja

ZAGREB, kino Tuškanac, 17:30 sati
"Summerhill" , premijera BBC-jevog obiteljskog igranog filma

ulaz besplatan
 
 17.03.2009., utorak
 ZAGREB, Učiteljski fakultet, 15:00 sati
Leonard Turton: Clubhouse demokracija i Summerhill
Okrugli stol s učenicama demokratskih škola
 ZAGREB, Novinarski dom, 19:00 sati
Otvorenje
Marc Luyckx: Obrazovanje u 2020.
 18.03.2009., srijeda
 RIJEKA, Učiteljski fakultet, 11:00 sati
Leonard Turton: Clubhouse demokracija i Summerhill
Martin Roberts: Podučavanje na školi Sands; Što je EUDEC?
Okrugli stol s učenicama demokratskih škola
 KARLOVAC, Knjižnica i čitaonica, 18:00 sati
Marc Luyckx: Obrazovanje u 2020.
Leonard Turton: Clubhouse demokracija i Summerhill
Okrugli stol
 19.03.2009., četvrtak
 ČAKOVEC, Učiteljski fakultet, 12:00 sati
Leonard Turton: Clubhouse demokracija i Summerhill
Martin Roberts: Podučavanje na školi Sands; Što je EUDEC?
Okrugli stol s učenicama demokratskih škola
 VARAŽDIN, Kult, 19:30 sati
 Marc Luyckx: Obrazovanje u 2020.
 20.03.2009., petak
 ZAGREB, KIC, 19:00 sati
Leonard Turton: Clubhouse demokracija i Summerhill
Martin Roberts: Podučavanje na školi Sands; Što je EUDEC?

Sažetak predavanja i predavači:

1. „Clubhouse demokracija i Summerhill“ – Leonard Turto, Kanada/Engleska

Predavanje će predstaviti osnovne ideje iza pojma demokratsko obrazovanje i predstaviti tri različita modela demokratskog obrazovanja koji su postojali/postoje u Odyssey House Community School, Summerhill školi te koncept Clubhouse demokracije koji je proveden u jednoj kanadskoj državnoj školi. Predavač će pokazati da demokratsko obrazovanje ne treba biti privilegija rijetkih koji upisuju privatne i alternativne demokratske/slobodne škole, već da ga treba iskusiti svako dijete u svojoj školskoj svakodnevici, pogotovo u državama koje se nazivaju demokratskima.
Na koji način stvoriti demokratsko ozračje u učionicama? Kako održati demokratski postav učionice u državnoj školi? Samo su neka od pitanja koja će predavač dotaknuti u svojem predavanju.

Gospodin Leonard Turton je predavač u „Summerhillu“ i radi na razvoju njihovog kurikuluma. Tijekom 20ogodišnjeg radnog vijeka uveo je principe demokratskog obrazovanja u kanadsku državnu školu. Predsjedavatelj je EUDEC-ovog Vijeća.

2. „Obrazovanje u 2020.“ – dr. Marc Lucykx Ghisi

Poznati teolog, poslovni čovjek i futurista će ponuditi odgovore na pitanja: Kamo ide moderno društvo, kakve izazove postavlja te kakav nam obrazovni sustav treba u 2020. godini.

Gospodin Marc Lucykx je član Auroville International Advisory Council-a, bivši član Forward Studies Unit-a, EU, potpredsjednik CBA poslovne škole , i bivši dekan CBA poslovne škole u Zagrebu.

3. Okrugli stol s osnivačima, profesorima i učenicima iz demokratskih škola „Summerhill“ i „Sands“ –Leonard Turton, Martin Roberts, Zsa-Zsa She, Anna Ramm

Svrha okruglog stola je razmjena pedagoških i metodičkih iskustava profesora i studenata učiteljskih akademija u Hrvatskoj s onima iz demokratskih škola.

Gospodin Martin Roberts je profesor engleskog jezika i književnosti, francuskog i  španjolskog jezika te glazbenog odgoja u demokratskoj školi „Sands“. Član je EUDEC-ovog Vijeća.

Zsa-Zsa Shea je učenica viših razreda demokratske škole „Sands“. Članica je EUDEC-ovog Vijeća.

Anna Ramm je bivša učenica škole  „Summerhill“.

4. „Što je EUDEC?“ – Martin Roberts, Engleska

Dugi niz godina na svjetskoj pedagoškoj sceni djeluje IDEC (International Democratic Education Community - Međunarodna zajednica za demokratsko obrazovanje).  Nedavno je osnovan i EUDEC (European Democratic Education Community - Europska zajednica za demokratsko obrazovanje).  Martin Roberts predstavit će ciljeve, misiju i viziju zajednice te što je potrebno da bi škole, pojedinci i udruge postali članovi iste.

Gospodin Martin Robertsje profesor engleskog jezika i književnosti, francuskog i  španjolskog jezika te glazbenog odgoja u demokratskoj školi „Sands“. Član je EUDEC-ovog Vijeća.

5. Premijera BBC4 i CBBC- eva filma „Summerhill“

Kratak sadržaj filma:

Summerhil je demokratska škola u Britaniji u kojoj učenici i profesori zajedničkim snagama vode školu i zajednicu. Učenici biraju žele li pohađati nastavu ili ne, a u cijeloj školi prevladava duh slobode izražavanja, odgovornosti i demokratskih ideja. 1999. Britanska vlada zaprijeti zatvaranjem škole pa se učenici i profesori odluče jednom za svagda izboriti za svoju školu.
(film je snimljen prema istinitom događaju)

Redatelj: John East
Scenarij: Alison Hume
Producent: Stephen Smallwood