Međunarodna konferencija demokratskog obrazovanja

U srcu Devona, u idiličnom Dart River Parku, u srpnju 2011. održana je druga EUDEC (European Democratic Education Community – Europska zajednica demokratskog obrazovanja) konferencija koja je ujedno ugostila i sudionike IDEC (International Democratic Education Conference) konferencije. Domaćin konferencije bila je škola Sands, njezini sadašnji i bivši učenici i djelatnici. U zelenilu i miru bilo je lako posvetiti se onome za što svi sudionici žive i radi čega im nije teško potegnuti na bilo koju stranu svijeta – demokratsko obrazovanje, njegova teorija i praksa te suočavanje s izazovima novog društva, posebice s održivim razvojem.

 

Događanja u Devonu otvorila je Godišnja skupština EUDEC-a na kojoj su članovi raspravljali o gorućim temama i u demokratskom procesu donijeli važne odluke za daljnji rad organizacije. Najvažnija je ona o članstvu koje ostaje otvoreno za sve koji podržavaju demokratsko obrazovanje. Izglasan je i dokument koji se zove EUDEC diploma. Na ovaj će način demokratske škole u Europi moći svojim polaznicima izdati jedinstveni dokument kao dokaz o njihovom pohađanju ovih izuzetnih obrazovnih ustanova koje omogućavaju učenicima da kreiraju svoje osobne edukacijske priče i da se razviju u osobe koje žele postati. Dodatna vrijednost za polaznike demokratskih škola je stjecanje životno važnih vještina vezanih za živu demokraciju koju prakticiraju u svakodnevnom životu u školi koja funkcionira kao zajednica ravnopravnih. S pozicije naše udruge koja promiče demokratsko obrazovanje u Hrvatskoj, i koja je ujedno i „start-up group“ za prvu hrvatsku demokratsku školu, značajna je i odluka da „start-up“ grupe postaju ravnopravni članovi EUDEC-a s pravom glasovanja na godišnjim skupštinama. Ovo je značajna odluka jer u Europi trenutno djeluje 13 takvih grupa roditelja, učenika i prosvjetnih djelatnika. Udruga Slobodna škola jedina je takva grupa u Hrvatskoj. Djeluje od 2008. godine i ove se godine može pohvaliti Pozitivnim mišljenjem MZOŠ-a za osnivanje srednje škole (opće gimnazije), te nedavno dobivenim pozitivnim mišljenjem za osnivanje osnovne škole. 

Na konferenciji su se pobliže predstavile demokratske škole iz UK: Summerhill School, Sands School i Park School. Doajen demokratskog obrazovanja u Devonu, suosnivač škole Sands i autor mnogih naslova o demokratskom obrazovanju, David Gribble, pozdravio je skup i skromno ponudio svoja iskustva mnogobrojnim interesentima koji su bili željni informacija iz prve ruke.

Leonard Turton, predstavnik škole Summerhill, sudjelovao je u radu konferencije i bio dostupan, zajedno s učenicima svoje škole, svim zainteresiranim sudionicima. Leonard je također razgovarao s mnogim sudionicima u svrhu prikupljanja materijala za svoj web portal DEMO CRATICS UK (http://democratics.org.uk/), te je ponovo izabran u Upravni odbor EUDEC-a. Leonard doprinosi i radu udruge Slobodna škola nesebično pružajući pomoć.  Djeluje kao moralna podrška i trajno nas motivira da ustrajemo u našim nastojanjima da otvorimo vrata demokratskom obrazovanju u Hrvatskoj.

Zanimljive su bile i prezentacije Yaacova Hechta, praktičara i teoretičara demokratskog obrazovanja iz Izraela. 26 demokratskih škola u Izraelu djeluje pozitivno na cijelu zajednicu. Yaacov Hecht zagovara promjenu obrazovnog sustava od trenutnog modela ''hijerarhijske piramide'' u ''demokratsku mrežu učenja''.

Mathew Davis iz SAD-a  u svom je izlaganju pozvao sudionike konferencije  na promišljanje o doprinosu koje alternativno obrazovanje može dati održivom razvoju koji postaje presudan za život na našoj planeti. Iskoristila sam priliku da na  konferenciji najavim projekt udruge Slobodna škola - osnivanje ''Demokratske škole za održivi razvoj'' u području od posebne državne skrbi u Hrvatskoj, u Janjoj Gori, Lika. Naime, to je projekt na kojem će udruga raditi u idućem periodu i u sklopu kojeg će nastojati organizirati međunarodni volonterski kamp i ostvariti suradnju s demokratskim školama u Europi i svijetu.

Konačno, Nuestra Escuela, demokratska škola iz Puerto Rica,  domaćini IDEC 2012 Puerto Rico (www.idec2012.org),  iskoristila je priliku za prezentaciju iduće konferencije koje će trajati od 24. do 28. ožujka 2012. Škola Nuestra Escuela ima podršku vlasti u svom projektu, kao i u organizaciji konferencije, jer svojim radom dokazuje da demokratsko obrazovanje može značajno i pozitivno utjecati na mlade ljude i pomoći im da povrate vjeru u sebe.

 

Udruga Slobodna škola na ovoj je konferenciji imala dva predstavnika. Sredstva za odlazak predsjednice osigurana su  putem programa Znanje bez granica u nadležnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a Grad Karlovac je financirao troškove kotizacije. Članica udruge Nikolina Matetić Pelikan na konferenciju je putovala u svojstvu tumača za grupu iz Njemačke te je na konferenciji prevodila s engleskog na njemački i obrnuto za grupu koja je financirala njezin put. Radilo se o grupi prosvjetnih djelatnika, socijalnih radnika i djelatnika koji se bave mladima čiji je dolazak na konferenciju financiralo Ministarstvo obrazovanja. Nina je bila ta koja je podizala ruku u toku glasanja kao predstavnica udruge Slobodna škola i jako joj se dopala izravna demokracija. Ovom se prilikom zahvaljujemo Nacionalnoj zakladi i Gradu Karlovcu, kao i upravi EUDEC-a i konferencije, koji su povezali Ninu i  grupu sudionika iz Njemačke. 

Nadamo se da ćemo i ubuduće moći upućivati predstavnike naše udruge na EUDEC i IDEC susrete te da ćemo i na taj način pridonijeti što skorijem osnivanju demokratske škole u Hrvatskoj.

Dragana Bolješić Knežević, prof.