Okrugli stol "Pluralizam u hrvatskom obrazovanju"

U zagrebačkom Europskom domu 15.11. organiziran je okrugli stol s temom “Pluralizam u hrvatskom školstvu”. Organizatori skupa bile su tri alternativne škole koje trenutno postoje u Hrvatskoj: Waldorfska škola iz Zagreba , Montessori škola iz Zagreba te riječka Waldorfska škola.  Ispred udruge Slobodna škola skupu su nazočile predsjednica Dragana Bolješić Knežević i tajnica Martina Vičić Crnković. 

Bilo je to svojevrsno stranačko sučeljavanje jer su pozvani predstavnici svih vodećih stranaka i od njih se očekivalo izjašnjavanje po bolnom pitanju financiranja alternativnog obrazovanja u Hrvatskoj. Resorni ministar, gospodin Fuchs,  bio je najavljen i na njegov dolazak se čekalo, međutim nije došao ni on ni bilo koji drugi predstavnik njegove stranke (HDZ). Okupljeni su iz ovakvog ponašanja mogli iščitati jasnu poruku o važnosti pluralizma u obrazovanju u redovima vodeće političke grupacije u Hrvatskoj.

 Pred stotinjak prisutnih, od kojih su neki došli iz redova struke, a drugi iz redova roditelja i sektora civilnog društva koji zagovara ideju pluralizma u obrazovanju, političari su iskoristili priliku govoriti blagonaklono o alternativnom obrazovanju. Svi od reda su izrazili svoju podršku razvoju alternativnog obrazovanja i stvaranju okvira za pluralizam u obrazovanju.

 Škole organizatori predstavile su svoj rad i teškoće na koje u radu nailaze te najavile osnivanje Inicijative za promicanje pluralizma u obrazovanju. Inicijativa ima želju okupiti istomišljenike i javno zagovarati promjene koje se trebaju dogoditi u zakonskoj regulativi, ali i šire u svrhu stvarnog razvoja pluralizma u obrazovanju.

 Nažalost, kako to obično biva, političari su si dozvolili (ili im je dozvoljeno) govoriti dugo i često se ponavljati, pa je vrijeme iscurilo i gotovo da nije bilo mjesta za pitanja i odgovore.

 Očito je da je i ovo bila svojevrsna vježbaonica demokracije i pluralizma na kojoj, nažalost,  nije bilo moguće čuti o drugim alternativnim obrazovnim modelima oko kojih su okupljeni građani koji također žele dati svoj doprinos promjenama koje su nužne u obrazovanju, obrazovnim politikama i odnosu ka takozvanim alternativnim ili drugačijim modelima obrazovanja.

 Teško je ovaj događaj nazvati okruglim stolom jer je to sinonim za slobodno izražavanje mišljenja i uvažavanje stavova svih koji se odazovu pozivu. No ako uzmemo u obzir činjenicu da smo kao nacija tome dosta nevični, onda svakako treba zahvaliti organizatorima i dati im podršku u stvaranju novih mogućnosti za razgovore i debate u kojima će, osim političara i strukovnjaka, i ostali sudionici, posebice građani i udruge građana,  imati priliku sudjelovati i dati svoj doprinos.

 Bilo je ugodno slušati obećanja stranačkih predstavnika koja idu u smjeru stvaranja zakonskih okvira za sufinanciranje i izjednačavanje prava alternativnih obrazovnih ustanova sa mainstreamom, odnosno državnim školama. Nadamo se da će bar neka od njih i zaživjeti!

 

Dragana Bolješić Knežević