Povijest

Naša je priča puna naizgled slučajnih događaja.
Prije nego što smo osnovali udrugu, osnivači su se pojedinačno bavili razmišljanjima o drugačijem obrazovnom sustavu.
Svi smo prošli kroz školski sustav i mnogi od nas i danas u njemu  živimo bilo kao djelatnici, bilo posredstvom svoje djece. Ali naš cilj nije puka kritika postojećeg sustava.
Cilj nam je unijeti promjene koje su u službi osnovne zadaće koju škola treba ispunjavati u cjelovitom pripremanju mladih ljudi za život u post-industrijskom, informacijskom i post-modernom društvu.

Intenzivnija razmišljanja počinju od jednog novinskog članka o školi "Summerhill" u Engleskoj.

Iako je članak sasvim površno dodirnuo ideju demokratskog obrazovanja, bio je povod da se o tome počne razgovarati, razmišljati, debatirati, istraživati i kontaktirati.

Put nas je vodio ravno do ravnateljice škole Summerhill, Zoe Readhead koja nas je uputila na svoga djelatnika, člana EUDEC Councila, gospodina Leonarda Turtona.
Slijedio je poziv na sudjelovanje na prvoj Europskoj konferenciji demokratskog obrazovanja, održanoj u Leipzigu krajem srpnja i početkom kolovoza 2008.

Dvije predstavnice udruge, Dragana Bolješić Knežević i Kosjenka Brajdić, prijavile su se za sudjelovanje na EUDEC-ovoj konferenciji i za vrijeme boravka u Leipzigu postale su članice zajednice EUDEC-a i osobe za kontakt u Hrvatskoj.
2008.godine osnovana je hrvatska Udruga Slobodna škola sa sjedištem u Karlovcu, gdje obitava većina članova. 
U mreži demokratskih škola u Europi i svijetu, želimo započeti s pokretanjem prve demokratske škole u Hrvatskoj, a samim time i u široj regiji.