Priopćenje za tisak vezano za program Pomoći u učenju u školskoj godini 2014./2015.

Pomoć u učenju je program koji se u organizaciji udruge Slobodna škola kontinuirano provodi u prostorijama Centra za mlade u Grabriku. Ranijih godina privukao je i do 16 volontera: učitelja, nastavnika, studenata i drugih stručnjaka spremnih odvojiti svoje vrijeme kako bi pomagali učenicima u savladavanju školskog gradiva. Jedna od tih volontera je i Iva Alibašić koja preuzima koordinaciju programa ispred udruge Slobodna škola. Sretni smo što se Iva kroz volontiranje izgradila i što je spremna preuzeti ovu novu razinu odgovornosti i doprinosa udruzi i zajednici.

Premda još nismo uspjeli razbiti pogrešnu koncepciju o ''besplatnim instrukcijama'', i dalje želimo privući volontere i korisnike u ovaj program za koji smatramo da doprinosi kvaliteti obrazovanja i života mladih u našoj zajednici, te aktivno promovira vrijednosti volontiranja. Pomoć u učenju nisu besplatne instrukcije. Pomoć  je dostupna kroz cijelu školsku godinu ukoliko i kada postoji problem u savladavanju gradiva određenog predmeta. Svrha programa nije pomoć kod ispravka ocjene ili pomoć za dobivanje više ocjene. Pomoć je tu  za one koji ne mogu sami nešto naučiti. Cilj je pružiti potporu u prevladavanju  poteškoće i osnažiti učenike za samostalno učenje.

Stoga, ukoliko ste učitelj, nastavnik, student ili neka druga osoba koja ima znanja i vještine potrebne za pružanje pomoći u učenju školskog gradiva i to želite učiniti volontirajući za udrugu Slobodna škola, javite se na e-mail adresu janis.13a@gmail.com najkasnije do 10. listopada 2014. godine.

Dok smo ranijih godina imali ''raspored'' sati, od ove godine krećemo s konceptom  dogovaranja termina s volonterima.  Svjesni smo da mnogi naši korisnici cijene volontersku pomoć koju dobivaju besplatno, no ima i onih koji se ne sjete javiti da neće doći, ili se jave u zadnji tren, kad je volonter već na svom ''radnom mjestu''. Vjerovali smo kako će se s vremenom razviti osjećaj odgovornosti i korektnosti prema volonterima. To se nije dogodilo.Od ove godine, u cilju pozitivnog afirmiranja i promoviranja vrijednosti volontiranja,  povrede odgovornog ponašanja ''kažnjavamo'' uskraćivanjem pomoći.

Pomoć će biti dostupna od 13. listopada 2014. godine u prostorijama Centra za mlade u Grabriku gdje možete dobiti kontakt brojeve volontera. Koristimo ovu priliku kako bismo javno zahvalili CZM Grabrik za kontinuiranu uspješnu suradnju u provedbi ovog programa. Bez njih, mi ne bismo imali dom!  

 

Dragana Bolješić-Knežević, prof.

Predsjednica udruge Slobodna škola