Program Aktivni građani

Predsjednika udruge Dragana Bolješić Knežević  ovog je  ljeta boravila u studijskoj posjeti organizaciji Creation Development Trust u mjestu Bleangarw u Walesu, UK. Posjet je organiziran u sklopu programa Leonardo da Vinci koji je provodio British Council, Hrvatska. U sklopu programa Dragana je pohađala i radionice o Aktivnom građanstvu u Centru za Mlade Grabrik u Karlovcu.

 

Creation Development Trust je organizacija koja u svojoj zajednici provodi programe edukacije i organizira aktivnosti za mlade, ali isto tako i za druge pripadnike zajednice. Aktivnosti uključuju različite oblike neformalne edukacije, slobodnih aktivnosti, sajmove zdrave hrane i zabavne programe. Dojmljivo je to da imaju svoj keramički atelje i kafić, kao i redovite BINGO večeri. Malo mjesto krase skulpture kojima mještani slave svoju rudarsku povijest.

 

Creation Development Trust funkcionira i na bazi Time Bankinga i svi u zajednici mogu zarađivati bonove svojim radom i kasnije ih koristiti za ono što žele.

 

Više o Creation Development Trustu  saznajte na njihovoj web stranici

 

www.creation.me.uk

 

U svom radu u zajednici, Dragana je iskustva stečena u ovom posjetu već koristila u projektu „Uključi se-pokreni promjene u svojoj zajednici“ koji je udruga Slobodna škola provela u Osnovnoj školi Plaški.

U suradnji s udrugom Atelje Janja Gora u mjestu Plaški pokreće inicijativu za osnivanje Centra na tragu onoga što se događa u Creation Development Trustu. Više o svemu ćemo izvijestiti u dogledno vrijeme. Za sada samo informacija da surađujemo s lokalnom samoupravom i MZOŠ-om na tragu dobivanja na korištenje zgrade u centru mjesta Plaški.