Radni sastanak društva

Dana 19.04. održan je inicijalni radni sastanak na Zoom platformi s namjerom osvježenja povezanosti, umrežavanja i informiranja o inicijativama pokretanja slobodne/demokratskije škole u RH. Ideja je bila da se dobije šira slika o tome gdje stojimo i što nam, kao zajednici inicijativa u RH, treba kako bismo ostvarili željeno ili učinili korak dalje.  Sudjelovali su: udruga Slobodna škola iz Plaškog, udruga Academia Libera Histriensis iz Bala, osnivač nekadašnje udruge Demokratska škola Zagreb Marko Hrvatin, udruga Učiona tradicije i kreativnosti iz Plaškog, te pojedinci aktivisti i entuzijasti.

Susret se sastojao od predstavljanja aktualnog djelovanja spomenutih udruga i pojedinaca, pregleda povijesti pojedinih inicijativa s ciljem pokretanja "slobodne" škole u RH, te međusobnom razmjenom infomacija, npr. koje su razlike između modela alternativnih škola, kako doskočiti slijeđenju kurikuluma i sustava provjere znanja koje zadaje država, kako kreativno pristupiti prijenosu znanja, na koji način prilagođeno pristupiti društvu s ciljem provođenja alternativnih modela odgoja i obrazovanja, i sl.

Šira slika toga gdje stojima kao zajednica inicijativa u RH je ta da trenutno ne postoji dovoljno kapaciteta ni resursa za osnivanjem škole, već da smo se kao odvojene inicijative okrenuli postepenom pristupu promocije modela demokratskijeg obrazovanja kroz modele ljetnih kampova, radionica u prirodi u suradnji sa školama, itd. Udruga Academia Libera Histriensis iz Bala je dosad učinila najkonkretniji korak ka tome, a da bi već ove godine pokrenuli rezidencijalnu ljetnu akademiju potrebna im je podrška u ljudstvu (onih koji bi se bavili organizacijom cijelog događaja, a ne sudjelovali samo na finalnom događaju). Izražena je potreba za nastavkom komunikacije, umrežavanjem i okupljanjem ljudstva te će se održati sljedeći Zoom susret otvoren svima zainteresiranima za spomenute teme.